Hoofdmenu

De otter en de Berkel, een kwestie van geduld

Heeft u al een otter gezien in de Berkel? De kans is klein, maar het kan! In Nederland komen op dit moment een kleine 400 otters voor. Ze zijn uitgezet in Noordwest Overijssel nadat de laatste, wilde otter in Nederland in 1988 omkwam. Door een betere waterkwaliteit en een betere visstand neemt de otter inmiddels langzaam weer toe. En de otter is een echte viseter, anders dan de bever, die van een vegetarische hap houdt van takken, blad en boomschors.

De otters in de Berkel zijn afkomstig van een kleine Duitse restpopulatie in de omgeving van Gescher en Vreden. Ze zijn onze grens al dicht genaderd en maken af en toe een uitstapje. In december heeft een otter ook de Berkel bij Rekken bezocht.  Dat weten we omdat we op 21 december een verse ‘spraint’ (otterdrol) vonden onder de brug in Rekken. Net zoals honden hun territorium markeren, doen otters dat ook. Op die manier wisselen ze informatie uit. De waarneming is best bijzonder, omdat de dichtstbijzijnde otters zich bij Doesburg bevinden en in de Regge bij Rijssen. Het lijkt een kwestie van tijd tot we van onze eigen Rekkense otters kunnen spreken. Nog even geduld dus.

Foto links: Berkel bij Rekken (foto G. Lubbers)

Foto rechts: pootafdrukken van de otter net ten oosten van Vreden. Het rondje in de foto is een muntje van 50 eurocent (foto G. Lubbers)

Tekst: G. Lubbers

Februari 2020