Hoofdmenu

Terug in de tijd op de landkaart.

Onderwerp;

Steenoven in Rekken. Fam. Wantia.

Het laatste stukje wat ooit een complete pannenbakkerij was is verdwenen. De laatste ovens die nog in de grond zaten en het laatste stukje van de grote loods zijn gesloopt en afgevoerd. Wat overblijft zijn de herinneringen en het treffende bordje “Panovenweg”.

 

 

 

 

 

Nieuwsgierig dat ik was belde ik aan om te vragen vanaf wanneer de pannenfabriek er had gestaan.  Ongeveer vanaf 1800 en de familiestamboom zegt dat omstreeks die tijd vanuit Terborg en Silvolde al een steenbakker was die via huwelijk in Rekken kwam. Ook net over de grens Wennewick was een pannenbakker Wantia.

Over de stamboom, zeer interessant, waarschijnlijk later meer.

 

Het laatste stukje , links op de zwart/wit foto uit 1935, dat nog lang dienst deed als stal voor varkens.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de muur  kan men nog zien wat vroeger een ingang/uitgang was  en de gebinten worden blootgelegd bij het ontmantelen van de schuur.

 

 

 

 

 

 

Op de landkaart van Rekken was het woord steenoven/pannenbakker al een tijd verdwenen en via een site www.topo-tijdreis.nl kan men dit al gedetailleerd terugzien. Hierna kunt U meekijken wat zoal veranderd in het landschap en ook het ontstaan van de Rekkense Inrichtingen. (RI)

1890

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier staat 3x een steenoven. De Rekkense Inrichting bestaat nog niet.

1929

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steenoven wordt pannenbakkerij en de inrichting staat nu op de kaart en wordt “Inrichting voor Zwakzinnigen” genoemd Diverse gebouwen zijn nu ingetekend en de kruising van 6 wegen is duidelijk te zien.

1945

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pannenbakkerij is er nog steeds en het Instituut Oldenkotte staat nu ook op de kaart. Het zwembad is nu ook zichtbaar zoals meerdere gebouwen op terrein RI.

1977

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De visvijver aan de Loovelderweg zien we nu en Pannenbakker is op de kaart verdwenen.

2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het 6-wegen kruispunt komt nu 2 wegen tekort en aan de Loovelderweg zijn nu 3 vijvers, het woord Rekkense Inrichting verdwijnt ook.

Vindt U dit leuk, dan kunt U ook zien hoe de Berkel vroeger door ons dorp liep, wat er nog over is van De Oldenkotse Binnenweg en dat men bij het muziekgebouw aan de Rekkense Binnenweg rechtsaf moest om naar Haaksbergen  te gaan!

 

Henny van Doorn

September 2018.