Hoofdmenu

Middelhuisgoot – Koffiegoot

Twee beekjes die tesamen als één beek in de Berkel uitmonden en waarvan de ene ergens als een sloot achter de van Ouwenaller Vereniging begint en de ander vanuit Haaksbergen via het Lankheet zijn weg zoekt naar de Berkel.

Officieel heet het beekje dat naar de Berkel stroomt de Middelhuisgoot. In de volksmond wordt het stroompje echter de “Koffiegötte”genoemd vanwege het bruine water, dat vanuit het Haaksbergseveen werd aangevoerd.

Toch is het water niet vies. Waterschap Rijn en Ijssel heeft in de Koffiegoot de zeldzame modderkruiper, bittervoorntjes, beekdonderpad en de beekprik gevonden. Het harde bewijs dat het water in de goot steeds zuiverder wordt. De nu gevonden soorten staan op de lijst van dieren die zonder bescherming uitsterven. Vorig jaar stond de goot helemaal droog dus er zal geen bijzondere vissoort meer in zitten!

Modderkruiper.

Vlak bij de uitmonding zijn in 1958 een hamerbijl (2500 v. Chr.) en een klokbeker met touwversiering (1700-1300 v. Chr.) gevonden. Beide voorwerpen behoren thans tot de collectie van museum De Scheper in Eibergen.

Hamerbijl  Klokbeker

Daar waar de “Koffiegötte” in de Berkel stroomt kan men tot rust komen op de oever waar men uitkijkt over het water naar de watervogels en in de verte de molen en de kerktoren van Rekken kan zien.

Gezicht op Rekken.

Op de kaart duidelijk te zien waar de stroomjes lopen door het Rekkense land.

Loopt men vanaf de Berkel langs de rechterkant dan komt men uit bij de van Ouwenaller Vereniging en start men links dan komt men uit in het Lankheet bij het schietterrein.

Deze route vaak gelopen met een groep kinderen, van 8 – 12 jaar,  in de 60er jaren toen ik nog werkte op paviljoen de Leemcule van de Rekkense Inrichtingen. Veel gespeeld, gezien en geleerd langs deze interessante goot.

 

Henny van Doorn.  Januari 2021.