Hoofdmenu

Eetcafé Rekken eert plaatselijke leveranciers

 

‘Heldendom gaat over grote daden, gastronomie draait om de details’, zei ooit een gevierd recensent. De koks toverden op 2 april gerechten op tafel waar men zich de vingers bij aflikte. Dat ‘boer Piet’ deels leverancier was, is een extra mooi detail!

 

“We kopen zoveel mogelijk bij lokale ondernemers”, meldt Marianne Blaauboer. “We weten dan dat we waar voor ons geld krijgen, bovendien scheelt het in vervoer. Vandaag zetten we producten van Biologische zorgboerderij De Dennenkamp in het zonnetje. Bij Piet Schagen en Liesbeth Huybrechts lopen de kippen gewoon buiten, wat zorgt voor een smaakvol en eerlijk stukje vlees.  De groenten worden zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest geteeld. Dat langzame groeien vertaalt zich wel in een hogere prijs, maar we willen op deze wijze graag duurzaam koken promoten.”

 

Het diner startte met preisoep, gebonden door linzen. Naar behoefte kon men zelf bieslook en croutons toevoegen. Velen genoten van de zeer smakelijke soep, naar mijn smaak overheerste komijn iets teveel. Het hoofdgerecht was ‘Kip uit Grootmoeders Pannetje’, met  ‘Winterpostelein salade’. Niet eerder zo’n lekkere hoofdgang gegeten bij het Eetcafé. Heerlijk gemarineerd kippenvlees, spekjes van De Hoeve met allerlei groenten in één dekschaal. Winterpostelein is een wat onbekende groente, heel zacht van smaak, een beetje knapperig en super lekker in aangemaakte salade. Deze groente is tegen vorst bestand en daardoor in het vroege voorjaar een belangrijke bron van vitamine C en mineralen. De uitsmijter van de dag was damescrème. De blanke Herrencrème met rum wordt in het Duitse Nordrhein- Westfalen vooral bij feestelijke gelegenheden gegeten. De damescrème had custardpudding (met melk van boer Stokkers) als basis, met slagroom, advocaat en geraspte chocolade. Daarop een versiering à la Pasen met eitjes (zie foto). Wat een snoeppartij! Een gast vond zijn dessertkom te klein en kreeg door de bediening onder gelach een soepkom aangereikt.

 

Buiten de koks zaten 39 gasten te smullen. Het lekkers werd aangeboden in fraaie oude dekschalen van de familie Beusink. Charon Winkelhorst wist het servies voor Eetcafé Rekken te verwerven, waarvoor dank. Applaus voor het team waarin Alie, Marianne, Jaqueline en Chris (organisatie en hulp), Hans (preisoep), Ellen, Henk en Wolf (hoofdgerecht), Maria en Charon (damescrème).

 

 

 

 

 

 

 

Het volgende Eetcafé Rekken is op dinsdag 7 mei 2019. Met diner nr. 12 zijn we dan het jaar rond, reden om er een verrassingsdiner van te maken. Het wordt in Den Hof geserveerd om 18.00 uur, inloop vanaf 17.30 uur. Kosten: 7,50 euro. Aanmelden vóór zaterdag 4 mei via Alie Sieben: tel. 0545 – 43 1656 of mailen: aliesieben@hotmail.com (PvdV).