Hoofdmenu

Kippert

In deze boerderij werd Jan Willem Mellink geboren op 28-08-1876, hij was de zoon van Hendricus Albertus Mellink en Berendina Berenschot, werd landbouwer, overleed 20-03-1956 en was gehuwd met Berendina Roossink. Uit dit huwelijk werden 3 kinderen geboren, Hendrika Alberta 12-05-1910, Fredrik Jan 18-11-1914 en Gerrit Jan 24-03-1923.

Fredrik Jan bleef op de boerderij wonen en trouwde op 04-09-1946 met Gerritdina Nijkamp.

Dit huwelijk leverde 4 kinderen op, een tweeling, waarvan de eerste, ook een meisje direct na de geboorte overleed, Rikie overleden in 1984, Henk en Wilma. Het huis bevatte 3 slaapkamers, een kasten kamer, een grote en kleine keuken.  De deel bood  de boerderij ruimte voor maximaal 6 koeien en 2 pinken.

Ook was er een paardenstal en achter op de deel een ouderwets toilet. Fredrik (pa) en Dina (ma) verbouwden in de loop der jaren het één en ander maar de kleine keuken bleef het centrale punt in huis. Hier lagen de huisdieren op de stoel of voor de kachel, de kolenkachel, een Thebo die  zorgde voor de warmte en werd met een krant, hout en petroleum aangemaakt.  In deze keuken schilde Dina de aardappelen, dopte er de boontjes, werd er geborduurd, gebreid, worst gedraaid na het slachten en oefende er Fredrik op zondagmorgen na de kerk, op zijn klarinet.

 

 

 

 

Hier werd ook het eerste plaatje gedraaid op de pick up: Wij vieren feest. Ook werd er de geheime zender opgezocht op de radio, werd er gegeten,  huiswerk gemaakt,  koffie gedronken en bij de geboorte van een kalfje geborreld, al was het in de nacht. Hier  werd  een mars geblazen tijdens het Rekkens feest. De glazen dansten op tafel. En lang geld geteld van de kerk.

De post lag altijd op de driehoek. De grote keuken werd alleen gebruikt bij verjaardagen en speciale zondagen, zoals met kerstmis. Er stond altijd een kersboom, van ergens uit Nederland met echte kaarsen en sterretjes die werden aangestoken, met bessenhulst versiering uit Tenkink bos. Als brandbestrijding was er een natte spons.

 

 

 

 

 

Op de deel lag in de winter  vaak een zeug met biggen, die bij Tribeker naar de beer was geweest, met de hond, die een hekel had aan de postbode. In de zomer stond achter het huis altijd een bank, waar vele biertjes zijn gedronken en ijsjes gegeten die bij Gerda werden gehaald.  Fredrik en Dina hadden wel gezien dat de kleinschalige landbouw ten einde liep en Fredrik ging bij VRIGA werken. De koeien werden nog aangehouden totdat de melkbussen niet meer werden opgehaald. Er bleven nog wat varkens, kalveren en kippen over. Er kwam een tractor en later een auto.

 

 

 

 

In +/- 1990 werd het huis, dat laag lag, dicht bij de weg en in matige staat verkeerde, afgebroken. Er naast werd een nieuw Kippert  gerealiseerd. Het oude stoepje van de keuken, de waterput, de driehoek, het monster kistje en het worst machinetje zijn nog steeds  aanwezig.

 

 

Bron:

Foto van de “oude” woning: Annie Kok – Papenborg

Foto’s en tekst: Henk Mellink

September 2017