Hoofdmenu

Historie van GAREO

Op 19-9-1952 werd bij Hagens (Olthof) de eerste oprichtingsvergadering gehouden voor een gymnastiekvereniging te Rekken. Door de 18 mensen die aanwezig waren werd besloten om leden te gaan werven. Huis aan huis werd gevraagd of de mensen lid wilden worden. Maar liefst 128 mensen werden lid.

Op 9 Januari 1953 werd de eerste les gegeven in De Olde Schole. In de gang van De Olde Schole zat de penningmeester wekelijks de contributie te innen.

De contributie bedroeg per week  :

6 t/m 11 jaar   f 0.15

12 t/m 17 jaar f 0.20

17 jaar en ouder f 0.30

Vanaf 1962 werd de contributie maandelijks opgehaald. Na 20 jaar werd besloten om de contributie automatisch per kwartaal te innen.

In het begin werden alle lessen gegeven in De Olde Schole, de kachel werd flink opgestookt met turf, dus koud was het vast  niet in de gymzaal. Af en toe ging er wat mis en hing er een dikke rookwolk in het zaaltje. Ramen open en flink wat droge turf erop en alles was weer onder controle. Naast toestellen turnen werd er aan het einde van de les een balspel gedaan. Het begon met zitvoetbal en later werd dit het echte voetbalspel. Helaas sneuvelde bijna elke week dezelfde ruit, de schilder wist de maten van deze ruit uit zijn hoofd en op zaterdag was de schade alweer hersteld.

Onder de leden werd een prijsvraag gehouden hoe de vereniging moest heten. Er word voor gekozen voor GAR en O.  Op 1-1-1954 word de naam gewijzigd in GAREO Gymnastiek- en Atletiekvereniging Rekken en omstreken.

Praatje Plaatje Gareo Turndag in Dinxperlo 30 mei 1955Op tweede Pinksterdag waren steevast de turndagen van de kring Graafschap. Op het programma stond dan ’s morgens oefeningen op de toestellen en er volgde dan ’s middags een optocht door de plaats waar het georganiseerd werd.

 

 

 

Bondslied

 

Tijdens de mars werd het bondslied uit volle borst meegezongen.

Heel belangrijk was dat alle leden het Bondslied van de KNGV kenden en dus  moest je voor het afnemen van de vaardigheidsproeven in het leidingkamertje komen en het Bondslied zingen, uit je hoofd uiteraard. Ook tijdens de uitvoering werd dit Bondslied gezongen. Vanaf 1992 werd het Bondslied niet meer gezongen op de uitvoering.

 

 

 

 

 

school en volkfeest 1955

 

Bij de aller eerste keer van het opstellen van de parade bleek er geen vlag te zijn en werd de vlag van school en volksfeest meegenomen.

GAREO organiseert vele activiteiten zoals oriënteringsritten, toneeluitvoering, filmmiddagen, dansavond, disco en droppings.

 

 

 

 

 

Praatje Plaatje Gareo corsowagen

In 1954 werd de eerste corsowagen gebouwd, met als onderwerp KNGV, waarmee in de optocht van het Rekkens volksfeest zou worden meegelopen. Alle leden liepen mee in de optocht.

 

 

 

 

 

 

Praatje Plaatje Gareo School en Volksfeest 1959

 

In 1995 werd het onderwerp “de reis naar de maan”, daarmee werd de 1e prijs in de wacht gesleept.

 

 

 

 

In de beginjaren was het moeilijk om aan bloemen te komen. Er werden bloemen uit Duitsland gehaald. Helaas bij de grens bleek dat deze niet geïmporteerd mochten worden. Het wagenbouw-virus maakt zeer inventief, de bloemen werden aan de Duitse kant op het erf van een boerderij gezet. Even de grens over en aan de Nederlandse kant van het erf konden ze de bloemen ophalen, en zo kon er toch een wagen versierd worden!

In 1975 werd er geen wagen meer gebouwd onder de naam GAREO. Er wordt een nieuwe naam bedacht en TIED ZAT is geboren. Leden van GAREO lopen mee in de optocht tot 1990.

uitvoering 1975In 1960 wordt er een Katholieke gymvereniging in Rekken opgericht, Legoc. Tijdens een gezamenlijke vergadering op 26 maart 1976 met GAREO en Legoc wordt besloten om samen verder te gaan onder de naam GAREO.

De uitvoeringen bij Hagens.

In de beginjaren brandde de kachel gezellig. Deze kachel moest vooral tijdens de jubileumuitvoering in 1963 stevig branden, want er lag toen een dik pak sneeuw, het waaide stevig en was het ijzig koud. Hagens was moeilijk bereikbaar maar de saamhorigheid in Rekken is groot dus kwamen ondanks het slechte weer vele Rekkenaren naar Hagens. Op vrijdagavond werden de toestellen naar Hagens gesleept en zondagmorgen voordat de kerk begon moest alles terug gebracht worden. De heren hadden tijden de uitvoering van het paard-turnen moeite mee om de lampen heel te laten ondanks dat deze zo hoog mogelijk waren opgehangen. De ruimte in de zaal was beperkt, menig heer belandde op de schoot van een toeschouwer of achter de tap! Vanaf 1987 worden de uitvoeringen gegeven in sportzaal “Het Asterloo”.

In 1966 werd er een nieuwe gymzaal gebouwd achter de Olde Schole.

De sportzaal “het Asterloo” werd gebouwd in 1987. Na veel overleg met verenigingen in Rekken en de Gemeente Eibergen ging de voorkeur uit naar  een sporthal. Dit bleek volgens de Gemeente Eibergen niet haalbaar en moesten de verenigingen genoegen nemen met een gymzaal.

GAREO begon met gymnastiek voor jeugd en volwassen, in 1957 kwam daar de kleutergym bij, in 1965 damessenioren en in 1979 jazzgymnastiek, in 1984 de huisvrouwengymnastiek en in 1993 callanetics en selectieturnen, In 1996 start GAREO met gymnastiek voor jongens op vrijdagavond.

Nu anno 2014 is GAREO begonnen met gymnastiek op de stoel voor ouderen. Op donderdagmorgen in Den Hof van 10 uur tot kwart voor 11 zijn de dames en heren van harte welkom om mee te gymen. Na afloop is er gelegenheid om gezellig nog een kopje koffie mee te drinken tijdens de “inloop” in Den Hof.

GAREO is nog steeds een bloeiende vereniging die door het werk van vele vrijwilligers kan voortbestaan. Iedereen die op welke manier dan ook betrokken is geweest willen wij danken. Zonder leiding , leden, vrijwilligers en donateurs was er immers geen GAREO meer geweest!

GAREO Rekken.