Hoofdmenu

Herberg De Prins

In het pand, tegenover de Protestantse Antoniuskerk, waarin nu drie woningen zijn, was tientallen jaren een herberg gevestigd: herberg De Prins.

 

Herberg De Prins met Herman Hagens ervoor (met donker pak).

 

De prins van Oranje, Stadhouder  Willem V, is naamgever van herberg De Prins. Hij had vele bezittingen in De Achterhoek en in 1791 bezocht hij Rekken alwaar hij feestelijk ontvangen werd. Op het kerkplein zal hij ongetwijfeld door de schoolkinderen zijn toegezongen. Hoe het ook zei: de herberg tegenover de kerk heette voortaan De Prins.

Begin 20ste  eeuw was Herman Hagens (1878-1927) de eigenaar/kastelein van het café, wat aan de linkerkant van het pand gevestigd was. Aan de rechterkant van het pand was een bakkerij. Voordat Hagens kastelein was, zou een zekere Stomps er kastelein zijn geweest. De toenmalige muziekvereniging Concordia had er rond 1900 ook enige tijd haar repetitieruimte. In 1933 vertrok de opvolger van Herman Hagens, Gerrit Olthof(1899-1969),  uit dit pand en betrok hotel café restaurant  ‘De Lindevoort’ aan de Lindevoort. Hierdoor kwamen het cafégedeelte en de bakkerij leeg te staan. In het middengedeelte woonde Gerrit Jan Groot Obbink met zijn gezin. Hij was kelner bij Hagens en bracht met paard en wagen brood rond in het dorp en het buitengebied van Rekken. Ook hield hij enkele koeien in de stal aan de achterkant van pand.

In WO II was het Plaatselijk Bureau in de voormalige herberg gehuisvest. Dit was het distributiekantoor waar ondermeer voedselbonnen verkrijgbaar waren. Na de oorlog was Jan ten Haken er met zijn elektrozaak annex loodgietersbedrijf enige tijd gevestigd. Daarna dreef Johan Lankheet er zijn radio-, tv- en fietsenzaak en tussen 1958 – 1972 had Harrie Spanjaard er zijn textielwerkplaats en winkel. Begin jaren ’70 was een zekere  Bakker met zijn textiel- en kinderkleding nog enige jaren bewoner van het pand.  In 1980 werd het inmiddels behoorlijk vervallen pand afgebroken en werd door bouwbedrijf  Roossink een geheel nieuw pand in oude stijl opgetrokken en geschikt gemaakt voor drie woningen. Vanaf 1981 zijn deze woningen bewoond.

 

De bijdrage van Praatje Plaatje komt van de heer H. Sieben en de heer H. van Doorn.