Hoofdmenu

GRENS MET DUITSLAND 250 JAAR

Grensovergang in Rekken ca. 1917

250 jaar grens  

 

 

 

 

In september 1765 werd de Nederlands-Duitse grens tussen Oldenkotte en Dinxperlo in een verdrag vastgelegd. Dat is dus binnenkort 250 jaar geleden.

Een jaar later werd dit verdrag geratificeerd tijdens de Conventie van Burlo, gehouden in Winterswijk op 22 oktober 1766 en in dat zelfde jaar werden de grenspalen geplaatst waarvan er nog een flink aantal tot op de dag van vandaag hun functie vervullen.

 

gp-depruis-nl-823-2004-12-18-foto2Op de meeste van deze grenspalen zijn, soms vaag, de wapens herkenbaar van de Hertogen van Gelre en de bisschop van Münster en het jaartal van plaatsing: 1766.

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag zijn aan Nederlandse zijde langs deze grens de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk gelegen en aan Duitse zijde vindt men de Gemeinden Vreden, Südlohn-Oeding, Rhede en Isselburg alsmede de Stadt Borken en de Stadt Bocholt.

 

Zowel de genoemde gemeenten als een groot aantal historische en oudheidkundige verenigingen aan beide zijden van deze nu 250 jaar oude grens zijn van plan dit jubileum aan te wenden om grensoverschrijdende samenwerking te intensiveren met name op sociaal-culturele en toeristische terreinen.

 

Ook de BV Rekken sluit zich bij deze activiteiten aan en roept eenieder, die voor dit onderwerp speciale belangstelling dan wel een inbreng heeft, op zich te melden.