Hoofdmenu

Elie René van Ouwenaller

De heer Elie René van Ouwenaller(1855-1942) was naast dominee Wouter Lourens Slot( 1879-1944) één van de oprichters van de Rekkense Inrichtingen. Hij was de financiële man achter de ideeën van dominee Slot die van 1904 -1917 predikant van de Nederlandse Hervormde gemeente in Rekken was. Op zijn 70-ste verjaardag, in 1925, kreeg Elie René van Ouwenaller een uniek fotoboek over de beginjaren van de Inrichting  aangeboden. Dit fotoboek lag in 2003 in museum De Scheper te Eibergen tentoongesteld in het kader van de tentoonstelling ‘90 jaar Rekkense Inrichtingen – Van Ouwenaller Vereniging’.

In dat jaar kwam ook het boek ‘Daar ligt een verhaal’ uit, dat de 90-jarige geschiedenis van de Rekkense Inrichtingen beschrijft. Het historische fotoboek was destijds voor de tentoonstelling afgestaan daar mevrouw Carla van Ouwenaller te Amstelveen. Onlangs belde ze me op en vertelde dat ze dit boek wilde schenken aan het museum. Op 20 juni jl. heb ik het boek bij haar opgehaald samen met de zilveren troffel gedateerd op 30 juni 1913, de dag van de officiële opening van de Rekkense Inrichting,  maar daarover een volgende keer.

 

 

 

Op de voorkant van het boek staat paviljoen De Haar afgebeeld evenals het familiewapen van de Van Ouwenallers. Verder staat er nog de tekst ‘Predikt het evangelie aan alle creaturen’, een tekst van waaruit het werk op de Rekkense heide is ontstaan. Het is de bedoeling dat het boek te zijner tijd wordt ten toongesteld.

 

 

Henk Sieben