Hoofdmenu

Boerderij de Beumer

Boerderij de Beumer is waarschijnlijk één van de oudste boerderijen in Rekken.

Het was een oud huis, oud-saksische bouw met onderschoer en een hookschot aan de achterzijde en een entskamer aan de voorzijde. De boerderij is na enige tijd helemaal verbouwd en werd ook “andersom” gezet, met de voorkant naar de destijds aanwezige zandweg.

De boerderij, zoals op bovenstaande foto, is gebouwd in 1924.

 

 

Boerderij de Beumer ± 1918, familie Kempers

Boerderij de Beumer ± 1918, familie Kempers

Boerderij de Beumer ± 1915

Boerderij de Beumer ± 1915

Boerderij de Beumer 2016

Boerderij de Beumer 2016

Boerderij de Beumer 2016

Boerderij de Beumer 2016

 

Rond  1930 werd de Zuid Rekkenseweg verlegd. Het waren crisisjaren en het verleggen van deze weg was een werkverschaffingsproject. Waar eerst een zandweg voor de boerderij langs liep, loopt nu een verharde weg  achter de boerderij langs.

De naam van deze boerderij “de Beumer” is wellicht al ontstaan in 1700/1800. Destijds lag er op de hoek van de Ruskesslatweg en Zuid Rekkenseweg een landweer (grenswal), om de grens aan te geven lag daar een boom over de weg.

De Beumer Kadasterkaart ± 1940

De Beumer Kadasterkaart ± 1940

 

Jan Forkink is met zijn partner Truus Stokkers de huidige bewoner en runt een melkveebedrijf.

De overgrootouders van Jan, Willem en Dieke Kempers, werden eigenaar van deze boerderij. De boerderij bestond wellicht al in 1500 maar werd eerder door een anderen bewoond.

De boerderij werd vervolgens gerund door Hendrik Gert, de zoon van Willem en Dieke. Dit werd later overgenomen door Tonia, een dochter van Willem en Dieke. Zij was getrouwd met Albert Forkink.

De familie Forkink kreeg 2 kinderen, waarvan Willem de boer op de Beumer werd. Zijn zoon Jan, de huidige bewoner, heeft dit overgenomen.

 

Mei 2016

Bron: Old Ni-js 1997 – no. 31 / Jan Forkink

Foto’s: Jan Forkink / Annie Kok-Papenborg / Anita Suijthof

Tekst: Anita Suijthof