Hoofdmenu

Start als een vorst, eindig als een bedelaar

2022.08.02 Tobias (links) en Maro in de bediening

‘Ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een bedelaar.’ Deze volkswijsheid zegt: eet ’s ochtends de grootste maaltijd, ’s middags een kleinere en ’s avonds de kleinste. Eetcafé Rekken serveert het maandelijkse diner ’s avonds. Wat zegt de wetenschap? Heeft het tijdstip van de dag waarop je calorieën naar binnen werkt, invloed op je gewicht?

Een overzichtsstudie brengt aan het licht dat in veel Europese landen mensen vooral ’s avonds uitgebreid eten en ’s morgens amper ontbijten. Wie wél ontbijt, loopt minder risico op overgewicht dan diegenen die het ontbijt overslaan. Vermoedelijk komt men dan minder in de verleiding om later ongezonde tussendoortjes te pakken. De studie toont niet aan dat het beter is om ’s middags meer te eten dan ’s avonds. Hoe dan ook, ook Cuba kent een soortgelijk spreekwoord: ‘Deel je ontbijt met niemand, je middageten met je beste vrienden en schenk je avondmaaltijd aan een bedelaar.’

Over tot de orde van de dag, de aankondiging van het diner in oogstmaand augustus.  Aan Henk Weijers de eer. Hij zet twee van zijn kleinkinderen aan het werk in de bediening, Tobias en Maro. Zij kwijten zich meteen goed van hun taak.

De zomerse opening: courgettesoep. Geen echt hogere wiskunde, maar het tafelgezelschap moet toch even goed aan de bak als gastvrouw Ellen vraagt te raden wat deze lekkere soep zo pittig maakt. Niet de kerrie, bouillon, courgette, paprika, ui of knoflook is de oorzaak, maar Dijon mosterd. Met staafmixer een goedkope aanrader voor thuis. Daarna snoepen van Spaanse Olé! gehaktballen, nieuwe krieltjes en sperziebonen. Als afsluiting het dessert Eton Mess, bedacht door een kok aan het Eton College in Engeland. ‘Mess’ in de positieve betekenis van ‘rommeltje’.  Het geeft alleen maar aan dat je voor de lekkernij de ingrédiënten slagroom, meringues en aardbei door elkaar hoeft te roeren.

Het koksteam wat de gasten in de watten legt, krijgt flink applaus. Henk Weijers: “Goed om te beseffen dat de hele ploeg de smaak bepaalt!” Ruim 35 gasten genieten. Onder hen ook debutanten, zoals het gezin Leusink. Chantal: “In de zomer geen spitsuur, dus tijd voor uitproberen.  De kinderen keken de kat uit de boom, maar worden later toch enthousiast.” Bent u in september a.s. nieuwkomer?

Het volgend diner is op dinsdag 6 september in Den Hof. Inloop vanaf 17.30, maaltijd om 18.00 uur. Opgave bij Alie Sieben, tel. 0545 – 43 1656 of aliesieben@hotmail.com.  (PvdV)