Hoofdmenu

(Jubileum)diner 25 kondigt zich aan …. Eetcafé Rekken bakt vanaf nu wél liever-koekjes

Janny ten Haken wijst Mina Rhebergen in het ‘Neerlands Kookboek’ uit 1951:

“Dáár staat jouw recept voor Irish Stew (Ierse Stoofpot).”                                               Foto: PetervdV

door Peter van de Vondervoort

 

Eetcafé-koks moeten altijd zelf het menu bedenken want in de ideeënbus zit nooit wat. “Dat komt omdat jullie altijd zo lekker koken”, zegt een gast.  Reden om bezoekers eens indringender te vragen naar hun lievelingskostje. We zoeken Janny ten Haken (81) en Mina Rhebergen (79) op, sinds mensenheugenis buurvrouwen. Mina heeft al twintig diners achter de kiezen, Janny bezocht onlangs het Eetcafé voor het eerst.

Hoe was de eerste stap?

Mina: “De eerste vier keer was het diner ’s middags en dat paste me niet. Bij de overgang naar de avond, heb ik me meteen aangemeld. Samen eten is gezellig en je leert mensen kennen. Bovendien is het eten lekker en ik hoef dan niet zelf te koken.”  Janny: “Ik had er wel eens eerder over gedacht om te gaan, maar mijn inmiddels overleden man Henk had geen interesse. Nu is alles anders, aan alleen eten is niks aan. Voor het Eetcafé sprak ik af met Truus Geesink, we kwamen allebei voor de eerste keer. Het bezoek beviel ons beiden goed, het volgend diner zijn we weer van de partij.”

Heb je vaste tafelgenoten?

Janny: “Ik was er nog maar één keer, heb dus geen ervaring. Ik vond het wel fijn met Truus als reis- en tafelgenoot te starten. Verder bleek ik al veel gasten te kennen.” Mina: “Ik wissel regelmatig van tafelgenoot, dan leer ik ook andere mensen kennen. Verder vind ik het een prima idee dat voor de leden van de kookgroep een plek aan tafel gereserveerd is.  Zo doorbreek je ook enigszins, dat gasten steeds in dezelfde samenstelling aan tafel zitten.

Wat vinden jullie van de oranje menubriefjes?

Mina: “Ik spaar ze, het is mijn boekhouding! Zo kan ik steeds nagaan wat ik gegeten heb. Sommige gerechten brengen mij ook weer op een nieuw idee. Ik mis soms een datum op het briefje. Nog een tip: zet op een recept met een buitenlandse naam, de vertaling erbij.”

De Eetcafé-menu’s brengen voor ‘elk wat wils’. Wat kende je niet en was toch lekker?

Mina: “Regelmatig worden we verrast met gerechten die we niet kennen. Zo was de pastinaaksoep nieuw voor me en verrassend lekker. Ook het nagerecht KOYOBACO blijft me bij. Niet alleen vanwege de naam. De samenstelling van KOffie, YOghurt, BAnaan en COmbinatie, opgemaakt met slagroom en nootjes, was om je vingers bij af te likken zo lekker. Laten we ophouden, het water loopt me nu weer in de mond!”

Waren er ook gerechten die minder in de smaak vielen?

Janny: “Na 1 keer kan ik daar niet over meepraten. Ik houd van een sucade-lapje en meteen bij mijn eerste diner werd het al opgediend. De mosterdsoep vond ik lekker, alleen had er van mij wel meer mosterd in mogen zitten.”  Mina: “Mijn menubriefjes doorspittend blijft de koude Spaanse gazpacho-soep me bij. Mooi opgediend in de warme zomer, maar koude soep … afschuwelijk! Maar het is net als bij kinderen die niet willen eten, je moet wel alles eerst een keer geproefd hebben!”

Hebben jullie een dieet of spijzen die je niet verdraagt?

Janny: “Eigenlijk mag ik niet teveel zout, want ik heb hoge bloeddruk. Voor een keertje kan ik dat  gemakkelijk aan de kant schuiven. Ik lust eigenlijk alles, maar vind niet alles lekker. Ik kan wel alles hebben, want ik heb een ‘peerdenmaag’.”  Mina: “Ik ben van weinig zout, suiker en vet. En geen varkensvlees, want daarvan krijg ik na twee dagen jicht in mijn grote teen. En tegen bepaalde koolsoorten kan ik ook niet goed.  Maar de gezelligheid van het samen eten maakt, dat zondigen ook wel lekker kan zijn.”

Nog een tip voor onze koks?

Beiden: “Pannenkoeken gaan er altijd in.  Janny: “Liefst met spek! En als je er over hebt, met een aluminiumfolie ertussen zo de diepvries in en later opbakken. Heerlijk! Maar…. voor zo’n grote groep pannenkoeken bakken lijkt me een hele toer.” Mina: “”Van de huishoudschool blijft me bij dat ik van juffrouw van de Burg Irish Stew (Ierse stoofpot) moest koken. Dat was me toch lekker.” Janny: “We zullen er mijn ‘Neerlands Kookboek’ wat ik in 1951 op diezelfde huishoudschool gebruikte, eens op naslaan. Wat zie ik, het recept staat er nog in ook.” Mina: “Nou, dat mag je wel als tip doorgeven aan de koks van het Eetcafé. Dan kom ik nog een keer extra!”<

(zie blz. 3…. Mina’s tip)

Het jubileumdiner is op dinsdag 5 oktober 2021 om 18:00 uur in Den Hof, inloop vanaf 17.30 uur.  Kosten: 7,50 euro. Aanmelden vóór zaterdag 2 oktober, toelating met een (uitgeprint) vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs.   Bij 45 gasten kom je aan de beurt als iemand afvalt, of meteen in de daaropvolgende maand. Opgave bij Alie Sieben: tel. 0545 – 431656 of mailen: aliesieben@hotmail.com.  

Mina’s tip voor de Eetcafé-koks: