Hoofdmenu

Eetcafé Rekken start 2019 met champagne!

“Heel bijzonder”, merkte een smulpaap op bij de 8e editie van Eetcafé Rekken, “champagne bij een stamppot.” De organisatie proostte op 8 januari in Den Hof samen met een genodigd sponsors-echtpaar en 52 andere eters, op het nieuwe jaar.

 

De organisatie zat sinds het laatste Eetcafé Rekken niet stil, zo meldde Marianne Blaauboer, want er was een oplossing voor de grote toeloop. Elke aanmelder die op de wachtlijst komt, krijgt de eerstvolgende keer voorrang. Deze regel hoefde in het nieuwe jaar nog niet van stal gehaald te worden, want Den Hof kon alle 54 eters herbergen. Daarbij ook Mark & Marloes Roossink, zij waren genodigd als dank voor hun gift aan het Eetcafé.

 

Dit keer geen voorgerecht, maar een glas Crémant de Bourgogne om te proosten op 2019. Champagne, de koningin van de bubbels, kennen we als wijn nagenoeg allemaal. De naam ‘champagne’ is echter voorbehouden aan mousserende wijnen die uit de Champagnestreek komen.  Voor als ze uit een andere streek komen hebben de Fransen de term ‘crémant’ in het leven geroepen. Frankrijk kent inmiddels acht crémants, die ieder uit een bepaalde regio komen. Ze bestaan uit lokale druivenrassen en worden op dezelfde manier als champagne gemaakt. Voor wie geen champagne wenste was er naar keuze frisdrank.  Daarna het hoofdgerecht, een drieluik proeverijtje stamppot. Met spruiten, rode bieten of prei, voor elk wat wils. Vooral de rodebietenstamppot bleek een verrassende nieuwkomer die aansloeg. Daarbij werd verse worst en speklap geserveerd. Het nagerecht was bitterkoekjespudding, getiteld ‘maar dan anders’. Wat was anders? Geen pudding, maar heerlijk schenkklare vla met cantuccini- in plaats van bitter-koekjes. Voor een extra amandelkick was amaretto toegevoegd, een  Italiaanse likeur. En met een knieperke als nieuwjaarsrolletje.

Het Eetcafé heeft intussen door zijn doelstelling en de inzet van veel vrijwilligers, een hoge gunfactor gekregen. En dat vertaald zich in financiële en materiële ondersteuning. Zo leverde Roossink een bijdrage in de champagne, gaf Ria Kerkemeijer de champagneglazen in bruikleen, de aardappelen waren van Markering, vlees en groenten met korting van De Hoeve en volle melk van Stokkers. Applaus na afloop ook voor organisatie en koks die dit achtste diner mogelijk maakten: Alie, Charon, Ellen, Jaqueline, Maria, Greet, Henk, Marianne, Martin, Marco en Wolf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het eerstvolgende Eetcafé Rekken is op dinsdag 5 februari 2019.  Het diner wordt in Den Hof geserveerd om 18.00 uur, inloop vanaf 17.30 uur. Kosten: 7,50 euro, kinderen tot 12 jaar 5,00 euro. Aanmelden vóór zaterdag 2 februari via Alie Sieben: tel. 0545 – 43 1656 of mailen: aliesieben@hotmail.com  (PvdV).