Hoofdmenu

Eetcafé Rekken ook voor meisjes van de gestampte pot!

De koks van Eetcafé Rekken leken er een fijne neus voor te hebben: iets met stamp. Een goede inschatting, want dinsdagavond 4 december 2018 was Den Hof STAMPvol.  Deels jammer, want niet eerder moesten bij inschrijving gasten geweigerd worden.  

Jongens van de gestampte pot kwamen aan de vooravond van Sint Nicolaas met het wintermenu volledig aan hun trekken. Vergeef me de uitdrukking, uiteraard ook de meisjes.  “Mag ik het menukaartje zien?” vroeg een bezoeker. “Oh joa”, zei een medegast met een knipoog, “wot ’t er aans van?” De stemming zat er in de volle zaal meteen goed in. Dat kwam ook doordat Marianne Blaauboer enkele leuke mededelingen deed die applaus ontlokten.

Sint zelf was te druk om aanwezig te zijn, maar hij had wel elke eter bedacht met een presentje in de vorm van een aantrekkelijk uitgedost potje siepeljam. Een kleine zestig  potjes sierden de tafels, waarvoor het afwezige hulppietje Jaqueline een gul applaus kreeg. Hulppiet Maria tekende voor de decorering met Sinterklaas pakjes. Daarna kwam het bericht dat Bouwbedrijf Roossink zijn jaarlijkse bijdrage voor nieuwjaarskalenders omzette in een schenking aan burgerinitiatief Eetcafé Rekken. Ook deze opsteker viel in de smaak en zal komend jaar verzilverd gaan worden. Over het hoe horen we dan nog.

Als voorgerecht: pompoensoep. Heel lang wist ik niet eens dat je pompoen kon eten en dat het meer kon zijn dan een decoratie bij Halloween. Maar wat een heerlijk herfstgerecht!  De hete soep was zeer smaakvol, met naar keuze pompoenpitten. Als hoofdgerecht rode kool met gestampte aardappelen, hachee en appelmoes. Diverse complimenten gehoord over de gemarineerde rode kool. Dat zegt wat, want elk huisje heeft naast een kruisje ook een eigen recept voor deze groente. Ook van de zelfgemaakte appelmoes en hachee, de laatste met speculaaskruiden en bokbier, was het smullen. Tot slot de finale: appel-kersen-crumble met vanillesaus. Deze twee vormen net als in een ideaal huwelijk een elkaar versterkende combinatie. Top dat de saus, eerder vla gemaakt van volle melk van boerderij Stokkers, apart geserveerd werd in een mooi glaasje.

Nog even terugkomend op STAMPvol: om in de Den Hof – keuken goed uit de voeten te kunnen, was vooraf de limiet gesteld op vijftig eters, inclusief organisatie. Daar kwam men nu met 57 eters voor het eerst ruim overheen, met nog acht gasten op de wachtlijst. De vraag is hoe dit in de toekomst op te lossen. Nu tekenen velen na de maaltijd opnieuw in voor de volgende keer. Verheugend, maar ieder moet in principe een eet- en ontmoetingskans krijgen. De organisatie gaat zich hierop beraden. Zo zie je, ook succes heeft een keerzijde. Dank nog aan iedereen die dit zevende diner in 2018 mogelijk maakten:  Alie, Charon, Chris, Ellen, Greet, Henk, Jaqueline, Marco, Maria, Marianne, Martin, Maurice en Wolf.

Het eerstvolgende Eetcafé Rekken valt op Nieuwjaar, reden om het te verschuiven naar de tweede dinsdag: 8 januari 2019.  Het diner wordt in Den Hof geserveerd om 18.00 uur, inloop vanaf 17.30 uur (PvdV).