Hoofdmenu

Eetcafé Rekken: gedurfd eten wat de pot schaft!

Best gek eigenlijk. Je gaat uit eten en je hebt niks te kiezen. Sterker nog: je krijgt groenten voorgeschoteld waarvan je wel ooit gehoord hebt, maar je hebt ze nog nooit gegeten. Het koks-team van Eetcafé Rekken toonde lef en kreeg als dank bij het diner op dinsdag 6 november de handen op elkaar voor het gedurfde menu van ‘vergeten groenten’. Liefst 45 deelnemers genoten!

 

“We geven geen garantie”, merkte kok Henk Weijers op bij het inleidende praatje. Hij doelde op het bericht, dat de diaconie van PKN Rekken in Den Hof investeerde door het aanschaffen van een vijfpits inductieplaat, een oven en nieuwe afzuiging. En die omslag van gas naar inductie met andere pannen kostte de koks dit keer wat zweetdruppels.

 

Als eerste gang kwam pastinaak-soep op tafel. 90% Van de deelnemers had dit gerecht nog nooit gegeten, maar er werd volop gesmuld. Sommigen wilden nog wel een bord, maar extra opscheppen was er dit keer niet bij, want er was kantje boord op maat gekookt. Pastinaak is een wortelgewas, wat voor de komst van de aardappel volksvoedsel was. Reden om dit nu een ‘vergeten groente’ te noemen. Het hoofdgerecht bestond uit gekookte aardappelen, saucijsjes en naast pastinaak een tweede  ‘vergeten groente’ namelijk schorseneren. Ook deze groente was een gedurfde keuze, vooral voor de koks. Niet voor niks hebben schorseneren de bijnaam ‘keukenmeidenverdriet’, want deze wortelgroente geeft bij het schillen veel kleur af en na het schillen moet je nog voorkomen dat ze snel roodbruin worden. De gasten hadden van dit koks-vooraf-leed geen weet en keuvelden gezellig terwijl al dit lekkers werd opgediend.  Het nagerecht was kwarkcrème. Met honing en walnoot,  gegarneerd met munt en een kletskop.

 

Dit zesde diner was vanuit het oogpunt van de gast het beste in de reeks, omdat het de optelsom was van alle ingezette verbeteringen.  Door de grotere deelname moest het toneel bij de eetzaal betrokken worden, wat ruimtelijk ook mooier oogde. De plantenbakken zorgden daarbij voor een fraaie en aangeklede afscheiding. Verder kregen de koks voor het eerst elk een gereserveerde plek.  Hierdoor bleef niet een tafel de helft van de avond hinderlijk ogend leeg, maar bood het de gasten zelf ook de gelegenheid direct in contact komen met de bereiders van al dat lekkers.  De mededeling dat de diaconie van PKN Rekken het succes van het Eetcafé op waarde weet te schatten was een verheugende opsteker, ook al moest het koksteam wennen aan het inductiekoken. De komende tijd kan nog winst geboekt worden bij de aanschaf van meer servies. Nu al staat er soms een ouderwets mooie dekschaal op tafel wat de huiselijke sfeer bij het eten ten goede komt.  De kleinere tafels en meer ruimte tussen de tafels zijn inmiddels succesvol gemeengoed.  Napraten, al of niet met koffie of thee, begint ook vorm te krijgen. Aan een echt lekkere nazit kan nog gesleuteld worden. Nu gingen de lichten plots van dimstand op groot licht, omdat de afruimploeg aan de slag moest. Niet vreemd, omdat sommigen al vanaf 16.00 uur aan het kokkerellen waren. En voor een vervolgpraatje verkassen naar de naastgelegen ruimte werkt niet echt.  Enfin, de grote lijn is dat de organisatie de succesfactoren bij de lurven heeft en er nog genoeg uitdagingen zijn om het Eétcafé verder uit te bouwen.  Dat ook kinderen welkom zijn moet nog even indalen, enkele gezinnen zitten al te overwegen die sprong te maken. Hulde aan de koks, helpers en organisatoren van deze avond,  zijnde Alie, Greet, Chris, Ellen, Jaqueline, Henk, Marco, Maria, Marianne, Charon en Wolf.

 

Het eerstvolgende Eetcafé Rekken is op dinsdag 4 december, het zevende alweer.  Of Sint zelf ook komt, is nog ongewis. Het diner wordt in Den Hof geserveerd om 18.00 uur, inloop vanaf 17.30 uur. Kosten: 7,50 euro, kinderen tot 12 jaar 5,00 euro. Aanmelden vóór zaterdag 1 december via Alie Sieben: tel. 0545 – 43 1656 of mailen: aliesieben@hotmail.com  (PvdV).