Hoofdmenu

Eetcafé Rekken en umami als het geheim van de smid

Stel: in een restaurant smaakt de hoofdschotel zo lekker, dat je het recept wilt.  Zou je het dan meekrijgen? Grote kans dat het geheim van de smid een koksgeheim blijft. Niet bij Eetcafé Rekken, waar Marco Tuinstra-Venderink voor enkele gasten zijn recept  ‘Aziatische zuurkool‘ opschreef. Voor andere lekkerbekken: het recept staat hieronder.

 

Marianne Blaauboer wenste op dinsdag 7 januari namens het Eetcafé ieder een gezond en lekker 2020 toe. Traditioneel bood ze een drankje ‘van het huis’ aan. Vijftig bezoekers, volle bak dus. ‘Het personeel eet vandaag in de keuken’, merkte gast Jan Raaben raak op, want door weinig afzeggers was er in de zaal geen plaats meer voor mee-etende koks.

 

Het diner startte met een groente-runderbouillon soep. Een smaakopwekker waarvan velen een tweede kop namen. Het hoofdgerecht was Aziatische zuurkool met basmati rijst en wortel-salade. Deze onbekende zuurkoolvariant bleek een voltreffer en werd zo massaal naar binnen gewerkt, dat enkele gasten de kok naar het recept vroegen. Marco: “Het geheim zit ‘m in umami, een Japans woord voor ‘heerlijke smaak’. Iedereen kent de vier basis-smaken: zout, zoet, zuur en bitter. Umami is de vijfde smaak, die al vroeg in Japan werd gebruikt, onder andere in sushi. Het is te omschrijven als hartig. In 1908 wist de Japanse scheikundige Ikeda als eerste de aanwezigheid van de smaak aan te tonen in kombu (Japans voor zeewier) en daarbij de bijbehorende stof glutamaat.. Verse zalm, truffel, tomaat en paddenstoelen bevatten ook een hoge hoeveelheid umami en worden daarom ook als extra heerlijk ervaren. Om een gerecht meer umami te laten smaken, kun je ook ve-tsin gebruiken. Het is een natuurlijke smaakversterker, zonder de nadelen van zout.” Tot zover Marco’s bijzondere kennis. Iedereen smulde, gelukkig was er genoeg voor een tweede of derde portie. Bij de overheerlijke wortelsalade moest het bij eenmaal opscheppen blijven, er was geen reserve meer over.

Het fraaie slot was vanille-ijs met chocoladesaus. Met een kniepertje, een oudejaarstraditie. Jammer dat de chocolade er wat korrelig gestold bij lag. Een detail, want sommigen schraapten de bodem uit hun bord om niks te hoeven missen.

 

 

 

 

 

Ook wat sfeer betreft een uitmuntende start van 2020. De gesprekken aan tafeltjes verlopen geanimeerd omdat veel gasten elkaar steeds beter kennen. Wel is het lastig om in een ruimte met vijftig gasten de overburen goed te verstaan. De tafels zijn in dat opzicht te breed, reden dat het gesprek soms beperkt blijft tot de naast zittende persoon. Van die hinder heeft het jongere publiek –ook nu weer enkele jonge bezoekers die voor het eerst kennis maakten met het Rekkense gezamenlijk eten- minder last.

 

Het volgende Eetcafé Rekken is op dinsdag 4 februari 2020 om 18.00 uur in Den Hof, inloop vanaf 17.30 uur. Kosten: 7,50 euro. Aanmelden vóór zaterdag 1 februari. Je komt dan op de wachtlijst. Aan de beurt kom je als iemand afvalt, of meteen in de daaropvolgende maand.  Opgave bij Alie Sieben: tel. 0545 431656 of mailen: aliesieben@hotmail.com. (PvdV)

 

Recept Aziatische zuurkool (2 pers.):

500 gr half om half gehakt

1 dikke ui

1 rode paprika

2 tenen knoflook

1 zakje nasi kruiden (Knorr/Conimex)

1 zakje zuurkool

Basmati rijst.

 

Snijd de ui en paprika in kleine blokjes/reepjes. Snijd de knoflook fijn. Laat de kruidenmix wellen in lauw warm water. Indien nodig de zuurkool laten uitlekken. Zet een koekenpan met een goede scheut olie op een pit. Als de pan heet is doe je de ui en paprika in de pan en roer je deze door tot de ui een beetje glazig is. Daarna het gehakt erbij en rullen. Als het gehakt gaar is doe je de gewelde kruiden erbij en roer je het geheel goed door. Dan verdeel je de zuurkool op het gehakt en laat je het geheel even op een laag pitje warm worden. Na een minuut of twee meng je alles goed door en laat je het geheel lekker op een lage pit door sudderen. Ondertussen kook je de basmati rijst in een pan water.                                    Tip: 1 mok ongekookte rijst is een ruime portie voor 1 persoon. Eet smakelijk!

 

Marco Tuinstra-Venderink