Hoofdmenu

‘Dahlia Dörpke’ kookt eerste Rekkenster

5 Maart carnaval in het Eetcafé? Beslist niet, want Rekken is op-en-top een dahliadorp.  De carnavalskeuken bereidt een snelle hap die goed vult, Eetcafé Rekken kookte juist bij het tiende diner alsof hun leven er van afhing. En hoppa: de eerste ster is binnen!

 

Haringhappen

Met een verwijzing naar carnaval werd als voorafje een minihap haring met roggebrood aangeboden.  Traditiegetrouw komen carnavalsvierders woensdag na carnaval samen om met (broodje) haring terug te blikken. Waar komt dit ‘haringhappen’ vandaan? Om dat te weten, moeten we jaren terug. De woensdag na carnaval heet officieel aswoensdag. Dit is van oudsher een katholieke kerkgebeurtenis waarbij christenen een askruisje halen bij de priester als teken van boetedoening en moment van bezinning. Hierna ging men thuis haring eten. Aswoensdag is het begin van de veertig dagen durende vastentijd. In deze periode leven gelovige christenen sober en wordt er tot Pasen alleen het hoogst noodzakelijke gegeten. Haring zou veel voedingsstoffen bevatten en door het eten van deze vis zou je gemakkelijker de vastentijd doorkomen.

Anti-kater

Inmiddels is voor velen de religieuze achtergrond van deze traditie achterhaald en eten de carnavalsvierders nu vaak om andere redenen haring op de woensdag. Deze vette vis blijkt goed te werken tegen katers en verzacht pijn in de keel. Het bevat een veel B-vitaminen, eiwitten en twintig procent vet. Vanwege de onverzadigde vetzuren is haring ook een goed middel tegen griep en verkoudheid. Sommigen beweren dat na al dat carnavalsbier de haring goed kan zwemmen…

 

De eerste Rekkenster

Welk menu verdiende nu die eerste Rekkenster?  De partijdige jury gaf cijfer 10 voor de romige wortelsoep, naar eigen inzicht af te maken met geitenkaas, paprika en peterselie. Cijfer 8 kreeg de altijd moeilijk te beoordelen hoofdgang. Deze bestond uit rode bietjes, gestampte aardappelen, gehaktbal en appelmoes. De appelmoes blonk uit en zou door de stukjes fruit appelcompote mogen heten. De finale kreeg cijfer 9: Griekse yoghurt met lemon curd en bosvruchten, bekroond met knapperige kletskoppen. De haal- en breng service en de bediening kregen ook de hoogste beoordeling: 10 met lof. NB. Over de uitslag kan niet gereclameerd, wel gediscussieerd worden.

 

Volle bak, exclusief koks genoten 44 smulpapen!  Het slotapplaus was voor het sterrenteam: Alie, Chris, Ellen, Greet, Hans, Henk, Jaqueline, Maria, Marianne en Wolf.

 

Het eerstvolgende Eetcafé Rekken is op dinsdag 2 april 2019.  Het diner wordt in Den Hof geserveerd om 18.00 uur, inloop vanaf 17.30 uur. Kosten: 7,50 euro. Aanmelden vóór zaterdag 30 maart via Alie Sieben: tel. 0545 – 43 1656 of mailen: aliesieben@hotmail.com  (Alaaf, PvdV).

 

 

Maart 2019